Dél-Amerika együtt ünnepel

Augusztus 20. a dél-amerikai magyar diaszpórában

/ Kasza Krisztina /
kasza.krisztina képe
Az elmúlt fél évben szinte minden esemény a virtuális térben zajlott, így már-már természetes volt, hogy így fogjuk megünnepelni augusztus 20-át is. Ezért ismét összefogtunk az ösztöndíjasokkal, hogy a trianoni megemlékezéshez hasonló közös ünnepséget szervezzünk a dél-amerikai magyar diaszpórának.

 

Augusztus 20. este 8 óra: több száz ember ül a számítógép és a televízió előtt Dél-Amerikában, hogy Magyarország első királyára emlékezzenek és együtt ünnepeljék a magyar állam megalapítását. Elkezdődik az élő videóközvetítés és kommentek száza érkezik:

 

,,​Saludos desde Capilla del Monte, Córdoba, Argentina"

,,Saludos desde Uruguay"

,,Szép ünnepet, jó egészséget, bort, búzát, békességet kívánunk, innen, Paraguayból!" 

,,Szép jó estét mindenkinek, Chiléből"

,,Szép estét mindenkinek Nicaraguából" 

,,Sziasztok! Üdvözlet Córdobából!!!!"

,,Jó estét kívánunk Recife-ből!"

,,Sziasztok Toronto Kanadából!"

 ,,Üdvözletek Mérida-ból, Mexikó"

,,Üdvözlök Mindenkit Brazíliábol, São Pauo-ból" 

,,Me siento muy emocionada por estar conectada por tantos lugares con húngaros desde Costa Rica. Gracias por la linda celebración. Köszönöm a szép ünneplést. Mindenkit szeretettel üdvözlök!"

 ,,Gyönyörű! Brazíliából, Jaraguá do Sul-i Magyar Egyesület!" 

,,Nagyon szép műsor volt! Köszönjük a munkátokat!!! Parti Adrienn és Gelényi Csaba, nagykövet"

 

De ugorjunk vissza három hetet az időben. Az öszöndíjasokkal tervezgetni kezdünk, felosztjuk a szerepeket, feladatokat, együtt ötletelünk. Lassan kikristályosodik a koncepció, mindenki tudja a dolgát. A következő hetekben mindenki a saját részén dolgozik, bevonva saját közösségét. Így a kisebb-nagyobb akadályokat legyőzve elkészülnek az anyagok, az utolsó napokban jöhet a lázas videóvágás, feliratozás, utolsó simítások. 

 

Augusztus 20. este 8 óra: ülök a számítógép előtt, kissé megkönnyebülve, hiszen 24 órával ezelőtt még azon izgultunk, hogy mindennel elkészülünk-e. A videó kész, indulhat az élő közvetítés két különböző platformon. Érkeznek az emberek, már több, mint százan vagyunk, és ez a szám egyre csak nő. Nézem a videót, már kívülről ismerem, de én is együtt szeretnék ünnepelni a többiekkel. Az internet kapcsolat kifogástalan. A közvetítés mégis megállt. Forr a vonal: mindenhol megakadt? Igen! Megjavítottuk! Jön a válasz is: újra jó! Feszülten figyelek, hiszen több száz ember ünnepsége a tét. De a kezdeti nehézségeken túljutunk, összekulcsolt kezem szorítása is egyre lazul. Minden rendben, most már nem áll meg a videó, mindenki itt van és együtt ünneplünk! 

 

És hogy pontosan miről is volt szó az ünnepség során, mit tudott meg Dél-Amerika magyarsága  Szent Istvánról, a magyarok kenyeréről vagy épp az ország tortájáról? Beszéljen helyettem maga a videó:

https://www.youtube.com/watch?v=SSo8a9nG0D8&t=1081s