1956-os megemlékezés Torontóban

Meghasadt az égbolt, mert egy nép azt mondta elég volt

/ Papp Csilla /
papp.csilla képe
Október harmadik vasárnapján fagyos, de napsütéses reggelre ébredtek a torontói magyarok. Az október 23-át megelőző vasárnap már hagyományosan az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékező díszünnep időpontja, melynek minden évben a Magyar Ház ad otthont.
1956-os megemlékezés a Magyar HázbanÜnnepi beszédA Kodály Néptánc Együttes előadásaBuda-Gödri Olívia szaval

A szombati ’56-os gálavacsora és a vasárnap délelőtti Budapest Park emlékműnél tartott koszorúzás után a helyi magyar közösség apraja-nagyja a délutáni műsorra készült. A megemlékezés előtt állampolgársági eskütételre került sor a Torontói Magyar Főkonzultáus szervezésében, majd délután két órai kezdettel a Baptista Templom Fúvós Zenekarának hívogató koncertjével megkezdődött az ünnepség. A rendezvény műsorvezetője Papp Csilla Kőrösi Csoma Program ösztöndíjas volt, aki a magyar és kanadai Himnusz eléneklése után köszöntötte a Magyarországról érkezett díszvendégeket és a helyi szervezetek vezetőit. 

Ezt követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter videóüzenetét tekinthette meg a közönség, majd Forrai Tamás atya, a Szent Erzsébet Katolikus Templom plébánosa megáldotta az alkalmat. 

Az ünnepi beszédek sorát Boda-Lázár Judith, a Magyar Ház elnökasszonya nyitotta meg. Ünnepi köszöntőt mondott Palkovits Valér torontói főkonzul, Dr. Ódor Bálint ottawai nagykövet, Balla Sándor, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökhelyettese, valamint Dr. Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár.

A köszöntők után a helyi fellépők műsorai következtek. A Szent Erzsébet Katolikus Iskola Gyermekkórusa három népdalfeldolgozást adott elő Lázár Krisztina vezetésével, majd Tóth Krisztina szólista énekkaros két népdalt énekelt el.

A jövőre 60 esztendős Kodály Néptánc Együttes erre az alkalomra készített „Tartsd magad nemzetem!” című színpadi produkciójával varázsolta el a közönséget, melynek koreográfiáját Lukács László Kőrösi Csoma Program ösztöndíjas-koreográfus tanította be.

Ezt követően a versszavalók következtek: Buda-Gödri Olívia, a Szent Erzsébet Katolikus Iskola növendéke Stubner Gyula: Magyar október című versét adta elő, az Arany János Magyar Iskola tanulói pedig Ernesto Pinto: Dal azokhoz, akiket a holnap megkoszorúz című versét szavalták el.

Az ünnepi megemlékezés záróakkordja Teleki Gergő, Magyarországról érkezett zongoraművész koncertje volt, aki Bartók és Liszt műveket adott elő.

A rendezvénysorozat az október 23-i ünnepélyes zászlófelvonással zárult ahol az ’56-os magyarok jelenlétében Palkovits Valér főkonzul és Dr. Orbán Balázs miniszterhelyettes húzta magasba a nemzeti lobogót a Városháza Délkeleti Teraszán.