Kolozsvártól Kanadáig

Képzőművészeti értékek a diaszpórában

/ Farkas Virág /
farkas.virag képe

Ebben a galériában egy diaszpórában élő magyar család képzőművészeti alkotásait mutatjuk be montázs formájában. Életük több szempontból izgalmas és érdekes. Kiküldetésem elején az első közös, Magyar Házban megrendezett évindító pikniken találkoztam ezzel a kedves házaspárral, akikkel beszélgetésbe elegyedtem. Már akkor megfogott, hogy milyen sok élményük van, és mennyi értékkel, tudással, élménnyel rendelkeznek.Nem sokkal ezután született meg bennem a döntés, hogy ezt az életutat közkinccsé kellene tenni.

Egy látogatás alkalmával rögtön a legszebb művészeti alkotásaik kerültek a szemem elé. Ezek az alkotások különböző technikával készültek. Csiszér Éva néni csodás kis festett ládikáját, a faragott széket és asztalt egyaránt gyönyörű pipacsok díszítették, amelyet kézzel festett a faragott bútorokra. A házaspár tagjainak csodás kézügyessége van, Éva néni ötvösművész, vésést tanult, a fém megmunkálásával foglalkozik, és festményei mindenhol visszaköszönnek a falakról. Jenő bácsi gépészmérnöki munkája mellett a bőr és a fa megmunkálásával kezdett el foglalkozni. Kezei közül csodálatos alkotások kerülnek ki, amelyek főként Erdélyt, és a magyar tradíciókat tükrözik.

 

Kolozsvártól KanadáigKolozsvártól KanadáigKolozsvártól KanadáigKolozsvártól KanadáigKolozsvártól KanadáigKolozsvártól KanadáigKolozsvártól KanadáigKolozsvártól KanadáigKolozsvártól KanadáigKolozsvártól KanadáigKolozsvártól KanadáigKolozsvártól KanadáigKolozsvártól KanadáigKolozsvártól KanadáigKolozsvártól Kanadáig